NASVETI ZA JAVNO NASTOPANJE

Te muči trema pred predstavitvijo seminarske naloge? Brez skrbi - zbrali smo nekaj praktičnih nasvetov, ki ti jo bodo pomagali premagati.

Prvi nasvet: zavedaj se, da nisi sam. Glosofobija je med ljudmi zelo pogost pojav, saj preglavice povzroča kar 75 % svetovnega prebivalstva. Imej torej v mislih, da je tudi tvoje sošolce strah in da pred predavanjem morda trepeta celo tvoj profesor.

Drugi nasvet: bodi samozavesten. Za prepričljiv in zapomljiv nastop moraš verjeti vase. Če nisi samozavesten po naravi, se vedno lahko ravnaš po načelu “fake it ‘til you make it”. Opomni samega sebe, da o temi, ki jo predstavljaš, verjetno veš več kot poslušalci in da te poslušajo z razlogom, da se naučijo kaj novega. 

Tretji nasvet: vaja dela mojstra. Pred nastopom večkrat v mislih in naglas ponovi bistvo svoje predstavitve in pri tem ne pozabi na primerno gestikulacijo. Vadi doma pred ogledalom, vadi pred prijatelji, vadi pred domačimi ljubljenčki. Samo vadi.

Bonus: Če ti pred ali med nastopom slučajno “zablokira” pa se vedno lahko poslužiš starega miselnega trika: predstavljaj si, da je občinstvo brez oblek in beseda ti bo stekla sama od sebe. Srečno!